15-6-2023 donderdag 15 juni 2023

Inspirerende stage leerlingen Porta Mosana College bij CHILL

donderdag 15 juni 2023

Leerlingen van het Porta Mosana College met het natuur en gezondheid of natuur en techniek profiel hebben stage gelopen bij CHILL (Chemelot Innovation and Learning Labs) op de Brightlands Campus in Geleen. Ze hebben zich beziggehouden met circulaire- en duurzaamheidsprojecten.

Bacteriën uit meelwormen isoleren

Tijdens de stage hebben de leerlingen interessante projecten uitgevoerd, zoals het isoleren van bacteriën uit meelwormen die in staat zijn om piepschuim af te breken.

 

Hulpmiddel voor mensen met beperkte spierkracht

Een bezoek aan Hogeschool Zuyd in Heerlen bood de leerlingen de mogelijkheid om met behulp van een 3D-printer een hulpmiddel te maken voor mensen met weinig spierkracht in hun vingers, zodat ze kunnen schrijven.

 

Enthousiasme en carrièrekeuzes

De leerlingen hebben enorm genoten van de stage en waren zeer enthousiast. Sommigen hebben zelfs dankzij deze ervaring een beter idee gekregen welke vervolgopleiding ze willen kiezen.

 

Laatste dag in het teken van circulariteit

Op de laatste dag stond circulariteit centraal. De leerlingen hebben een escape-roomachtige puzzel opgelost door afval op de juiste manier te scheiden. Als beloning ontvingen ze allemaal een cadeaubon. Tijdens de stage hebben de leerlingen lezingen bijgewoond over circulariteit. Een schokkend feit dat naar voren kwam, was dat in Nederland dagelijks 60.000 paar schoenen worden vernietigd die teruggestuurd worden naar webwinkels, omdat dit goedkoper is dan ze opnieuw aan te bieden.

 

Bezoek van de koning

Op de Brightlands Campus kwam de koning op bezoek om geïnformeerd te worden over ontwikkelingen op het gebied van waterstofenergie. Twee  leerlingen waren via loting zelfs aanwezig bij het officiële gedeelte. De rest van de leerlingen had ook de kans om de koning te zien. De stageperiode werd indrukwekkend afgesloten met het bezoek van de koning. Het was een zeer succesvolle en waardevolle ervaring voor alle betrokken leerlingen.

Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs

uitstekend onderwijs

>23500

leerlingen

> 30

locaties

> 2900

medewerkers