30-5-2023 dinsdag 30 mei 2023

Boek ‘Voortgezet onderwijs in Maastricht 1955-2022 - De feiten: basis voor opinies’

dinsdag 30 mei 2023

Op 9 juli 2018 schreef Lou Spronck, oud-rector van het Jeanne d'Arc College (nu Porta Mosana College) in Maastricht, een wake-up call. Hij constateerde fouten op Wikipedia en besloot dat een correct overzicht van de feiten vereist was, voordat over de geschiedenis van het voortgezet onderwijs in Maastricht sinds 1955 geschreven kon worden.

Dat historisch overzicht bleek er niet te zijn, zelfs niet voor degenen die nauw betrokken waren bij de ontwikkelingen van de afgelopen decennia. Dit scenario inspireerde Lou Spronck, Jane Kappers, voormalig schoolleider in verschillende functies in het voortgezet onderwijs in Maastricht, en Guido Beckers, voormalig voorzitter van de centrale directie, om de ontwikkelingen sinds 1955 te beschrijven. Ze beperkten zich daarbij tot de feiten en lieten persoonlijke opinies en oordelen buiten beschouwing.

Creatieve reis resulteert in boek

Op 5 november 2020 vond de eerste werkbijeenkomst plaats bij Jane Kappers. Uiteindelijk resulteerde dit in een boek van 79 pagina's, tot stand gekomen met steun van LVO. Op 7 juni wordt dit document gepresenteerd in de Bonnefooi, het restaurant van VMBO Maastricht.

 

C8cc005ab4bc04ced0530c7a5a6c6c3c7d4366d6

 

 

Het eerste voortgezet onderwijs in Maastricht.

Op deze luchtfoto uit ongeveer 1960 zien we het Stedelijk Lyceum aan de Helmstraat in Maastricht. In 1798 vestigden de Franse Republikeinen in de voormalige gebouwen van het Dominicanenklooster  een École Centrale, het begin van het voortgezet onderwijs in Maastricht. Op de fundamenten van het oude klooster/school-complex verrees later het neogotische schoolgebouw, dat in 1968 verlaten werd voor de nieuwbouw aan de Eenhoornsingel in Maastricht-West.

Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs

uitstekend onderwijs

>23500

leerlingen

> 30

locaties

> 2900

medewerkers