14-3-2022 maandag 14 maart 2022

Sint-Janscollege neemt deel aan Euregio Literatuurprijs

maandag 14 maart 2022

Leerlingen van het Sint-Janscollege nemen ook dit schooljaar weer deel aan de Euregio Literatuurprijs voor scholieren. Genieten van recente literatuur, van gedachten wisselen met leeftijdgenoten die ook graag lezen en een direct contact met de auteurs. En dat alles over taal- en landsgrenzen heen. Dat is De Euregio leest. Jaarlijks worden zes boeken van hedendaagse auteurs gepresenteerd: twee Nederlandstalige, twee Duitstalige en twee Franstalige werken.

Het project verbindt de drie buurtalen van de Euregio Maas-Rijn: scholieren uit BelgiΓ«, Nederland en Duitsland. Het brengt scholen samen, net zoals lezers en auteurs. Een internationaal verbond dat al meer dan tien jaar lang een succesvol en populair onderdeel is van het bovenbouwprogramma op Sint-Jan.

Op het CollΓ¨ge Saint-Louis in Luik vond woensdag 9 maart de derde schrijversbijeenkomst plaats. Eindelijk konden de leerlingen weer 'gewoon' fysiek hun vragen stellen aan de auteurs en na afloop hun boek π˜”π˜’π˜΅π˜©π˜ͺ𝘭π˜₯𝘦 laten signeren door LeΓ―la Slimani. De Oostenrijkse Monica Helfer, auteur van π˜‹π˜¦ 𝘣𝘒𝘨𝘒𝘨𝘦, was via Zoom aanwezig. De afgelopen twee jaar hebben alle auteursbijeenkomsten noodgedwongen via Zoom plaatsgevonden.

Tijdens de schrijversbijeenkomsten worden de werken in drie talen (Duits, Frans en Nederlands) bediscussieerd. Ervaren tolken zorgen ervoor dat iedereen alles goed kan volgen. Auteurs beantwoorden in een drietalige sessie de vragen van de leerlingen en geven een inkijkje in hun beweegredenen.

Op het Sint-Janscollege zijn alle literaire werken in de voorafgaande weken onder begeleiding van vijf docenten uitgebreid besproken in drie workshops. In deze bijeenkomsten staan levendige discussies over het literaire werk centraal. Eerder dit jaar waren dat: 𝘚𝘡𝘦𝘭𝘭𝘒 van WΓΌrger, 𝘝𝘦𝘳𝘣𝘰𝘳𝘨𝘦𝘯 𝘷𝘦𝘳𝘣π˜ͺ𝘯𝘡𝘦𝘯π˜ͺ𝘴𝘴𝘦𝘯 van De Viga, π˜—π˜³π˜ͺ𝘴𝘡π˜ͺ𝘯𝘒 van Heijmans en π˜‹π˜¦ 𝘩𝘦π˜ͺ𝘭π˜ͺ𝘨𝘦 π˜™π˜ͺ𝘡𝘒 van Wieringa.

Op maandag 21 maart gaan de Sint-Janners in gesprek met beroepsrecensenten in 'De ronde van de critici' in Maastricht. Uiteindelijk beslissen alle deelnemers van het project (zo’n 300 jongeren van 20 verschillende scholen) op de Jurydag per stemming wie de Euregio Literatuurprijs voor scholieren 2022 verdient.

Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs

uitstekend onderwijs

>23500

leerlingen

> 30

locaties

> 2900

medewerkers