23-11-2022 woensdag 23 november 2022

Sophianum adopteert graf oorlogssoldaat

woensdag 23 november 2022

Het Sophianum in Gulpen heeft op het Amerikaanse oorlogskerkhof in Margraten het graf geadopteerd van Harlan Richard Lee. Lee was een Amerikaanse soldaat uit Michigan, die op 3 april 1945 op 23-jarige leeftijd sneuvelde.

De school heeft inmiddels contact opgenomen met de neef van de soldaat. "I am extremely pleased to learn that the school is adopting the grave of my uncle", zo schrijft hij. "I am very grateful". Hij stuurde een boek over het leven van zijn familie met foto's.

Harlan meldde zich op 29 oktober 1942 aan bij het leger in Wayne, Michigan. Hij werd uitgezonden naar Europa, van waaruit hij regelmatig brieven naar huis stuurde. Hij bleef zijn familie in Amerika geruststellen dat hij in orde was en maakte grapjes. Maar Harlan zat in een heftige oorlogssituatie. Hij vocht bijvoorbeeld in Omaha Beach aan de kust van Normandië tijdens D-Day - en daarna in Frankrijk en Duitsland. Zijn neef vermoedt nu dat Harlan de brieven met opzet luchtig hield, om zijn familie niet ongerust te maken. Tussen de regels sijpelt de oorlogsellende echter door. 

Op 3 april 1945 sneuvelde Harlan tijdens een aanval in Kohlstädt (Duitsland). Een kapelaan meldde destijds aan de familie dat Harlan doodgeschoten was, terwijl hij een medesoldaat probeerde te helpen. Op 17 november jl. is een delegatie van het Sophianum naar het graf van Harlan Richard Lee gegaan om bloemen te leggen. "Ik vond dit heel bijzonder en indrukwekkend. Het is toch een belangrijk deel van onze geschiedenis", meldde een van de leerlingen. Het aanblik van die duizenden kruisen op de dodenakker in Margraten laat niet onberoerd. De graven van jonge, Amerikaanse soldaten die hun leven voor onze vrijheid gegeven hebben. Het Sophianum gaat elk jaar op de geboortedatum én de sterfdatum van Harlan Richard Lee bloemen op zijn graf leggen. 

 

Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs

uitstekend onderwijs

>23500

leerlingen

> 30

locaties

> 2900

medewerkers