28-1-2022 vrijdag 28 januari 2022

Donatie schoolmeubilair door Stella Maris aan scholen in Curaçao

vrijdag 28 januari 2022

Solange Schürmann en Ron Marcus, collega’s op het Stella Maris college in Meerssen, keerden eind 2021 na hun vakantie in Curaçao met een goed gevoel terug naar Meerssen. Twee weken lang hebben ze leerlingen, leerkrachten en het bestuur van diverse scholen in special onderwijs bezocht.

Verouderd en overtollig meubilair
Onder meer meubilair, schoolborden, tv’s en beamers stonden opgeslagen in het voormalig schoolgebouw in Valkenburg. Ook op de locatie in Meerssen stond veel verouderd en overtollig meubilair. Een gedeelte heeft een nieuwe bestemming gekregen binnen andere LVO-scholen, maar een groot deel hiervan bleef staan. Solange en Ron hadden het idee om deze spullen een tweede leven te geven. “We zijn op zoek gegaan naar een goed doel om het meubilair aan te doneren. Onze zoektocht eindigde bij Ederlin Peters. Zij is oprichtster van de stichting Banjuda Jos Hendenan, gevestigd in Spaubeek. Een stichting die zich inzet voor scholen in Curaçao, waar Ederlin ook familie heeft wonen. Dolenthousiast was ze toen wij haar vroegen of zij een bestemming had voor het schoolmeubilair. Na een traject van maanden voorselectie en sorteren waren we klaar voor transport. Hadden we toen maar geweten wat de scholen in Curaçao allemaal nog meer hadden kunnen gebruiken, dan hadden we nog veel meer kunnen meegeven.”

Hulp van externen
Het bleek geen eenvoudig traject. Met een strakke deadline in het verschiet, vanwege de sleuteloverdracht van de locatie Valkenburg en de start van de verbouwing in Meerssen, waarop de spullen weg moesten zijn op de scholen, was het zaak om op tijd containers geregeld te krijgen. Dat is uiteindelijk gelukt met behulp van de gemeente Beek maar helaas niet binnen de gestelde termijn. Toen het op een bepaald moment niet meer leek te gaan lukken, kreeg de stichting hulp uit onverwachte hoek. Op het nippertje besloot een loodseigenaar uit Maastricht hun loods ter beschikking te stellen voor opslag. Met het bedrag dat de stichting bij elkaar heeft kunnen krijgen, zijn er uiteindelijk in oktober twee zeecontainers bomvol meubilair naar Curaçao gevaren.

Aankomt Curaçao
“Helaas hebben we het leeghalen van de zeecontainers niet zelf meegemaakt, ondanks dat de zeecontainers bijna tegelijk met ons op Curaçao arriveerden. De douane stagneerde de vrijgave. Er kwam zelfs een oproep via een lokaal radiostation aan te pas om de druk op te voeren. Zij hebben veel invloed. Met succes, want binnen een paar dagen konden de spullen worden uitgeladen en verspreid onder de geselecteerde scholen."

Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs

uitstekend onderwijs

>23500

leerlingen

> 30

locaties

> 2900

medewerkers