12-6-2024 woensdag 12 juni 2024

Leerlingen Porta Mosana College in nationale ronde van het European Youth Parliament

woensdag 12 juni 2024

Zes ambitieuze tweetalig onderwijs (tto) leerlingen van het Porta Mosana College hebben onlangs hun horizon verbreed tijdens de nationale ronde van het European Youth Parliament (EYP) in Utrecht. De leerlingen namen van 24 tot en met 27 mei deel aan deze inspirerende bijeenkomst.

Wat is het European Youth Parliament (EYP)?

Het Europees Jeugdparlement is een van Europa’s grootste jeugdplatforms voor burgerschapseducatie, interculturele ontmoetingen en de uitwisseling van ideeën – gerund door jongeren, voor jongeren. Hun missie is om een jonge generatie geïnformeerde, ruimdenkende, verantwoordelijke en actieve burgers te inspireren en te versterken, die de samenleving vormgeven en impact maken.

Een interactieve ervaring met Europees beleid

Deze getalenteerde leerlingen ervoeren de dynamiek van het Europees beleid op een interactieve en boeiende manier. "Het is heel interessant om te leren hoe het Europees Parlement te werk gaat, en dat nog wel op zo'n leuke manier!" vertelt een van de deelnemers enthousiast. Deze unieke ervaring bood hen de kans om te discussiëren met leeftijdsgenoten uit verschillende achtergronden, waarbij ze leerden hun eigen mening te vormen en uit te drukken.

Een van de grootste voordelen van deelname aan het EYP is de mogelijkheid om persoonlijke relaties op te bouwen. "Ik heb ontzettend veel nieuwe vrienden kunnen maken, en samen vormen we een sterk team," deelt een andere leerling. Deze nieuwe vriendschappen vormen vaak de basis voor toekomstige samenwerkingen.

Mogelijkheden voor persoonlijke groei

Daarnaast biedt het EYP-traject uitgebreide mogelijkheden voor persoonlijke groei. Door deel te nemen aan sessies in andere landen, en wellicht uitgekozen te worden voor de nationale sessie, krijgen de leerlingen de kans om zich verder te ontwikkelen binnen deze Europese jeugdbeweging. "Het was een ervaring vol leuke herinneringen, waar ik heb geleerd om te staan voor mijn eigen overtuigingen," concludeert een leerling. Voor deze jonge afgevaardigden was de EYP-sessie in Utrecht een onvergetelijke ervaring die hen voorbereidt op een actieve en bewuste rol binnen Europa. 

Porta Mosana EYP
Porta Mosana EYP 1

Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs

uitstekend onderwijs

>23500

leerlingen

> 30

locaties

> 2900

medewerkers