23-5-2024 donderdag 23 mei 2024

Leerlingen Sophianum fietsen naar Joigny in Frankrijk

donderdag 23 mei 2024

In het jubileumjaar staat Sophianum stil bij 175 jaar voortgezet onderwijs in het Heuvelland. Sophie Barat is degene die destijds in Vaals gestart is met onderwijs, een meisjesschool. Die groeide later uit tot de scholengemeenschap Sophianum in Gulpen. De school vond het een mooi idee om een bezoek te brengen aan de plaats waar Sophie Barat geboren is: Joigny in Frankrijk. Per fiets.

Een groep leerlingen, voornamelijk brugklassers en enkele uit 2-vwo en 4-havo, gingen de uitdaging aan. De groep van 17 leerlingen met begeleiders reed de afstand van 500 kilometer in vijf dagen tijd. Elke dag stoppen ze bij een camping, om te eten en te overnachten.

Rector Hans Hupperetz is vooruit gereisd naar de Bourgogne om de leerlingen daar op te wachten. ‘Ik ben hartstikke trots op die jongens en meisjes’, zegt hij. ‘Ze overnachten onderweg op campings, waar ze ook hun eigen potje koken. Ik vind dat heel dapper.’

Begeleiders fietstocht naar Joigny: ‘Allemaal fanatieke leerlingen. Die goed getraind uiteindelijk 100 km gefietst hebben met 800 hoogtemeters, met meer dan 20 km per uur gemiddeld. Dat maakt ons als begeleiders erg trots op deze groep kanjers. Wat zijn ze lief voor elkaar en wat hebben ze veel lol samen. Dat doet ons deugd!’.

Relevant artikel

De Limburger, 23 mei 2024

Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs

uitstekend onderwijs

>23500

leerlingen

> 30

locaties

> 2900

medewerkers