14-3-2023 dinsdag 14 maart 2023

Interview Bora Uludag, docent Duits op Compass in Brunssum

dinsdag 14 maart 2023

Bora Uludag blikt terug op de scholen die hij in zijn leven heeft bezocht. “Ik was geen brave leerling op het VO en had vooral interesse in mijn klasgenoten. Je zou kunnen zeggen dat ik rond mijn 20e het licht zag en het onderwijs omarmde. Na mijn mbo-toerisme stoomde ik door en dacht: als dit zo lekker lukt, kan ik ook meer.” Met deze spirit stond Bora met zijn collega’s in 2018 aan de wieg van het Compass in Brunssum. Daar is hij docent Duits, assistent teamleider en eindexamensecretaris.

Bora Uludag 4 Website


Mensenmens met inlevingsvermogen 

Hij groeide op in Duitsland met zijn moeder en Duitse stiefvader. Toen Bora vier was, verhuisde het gezin naar Nederland. Hij ging nog tot zijn twaalfde in Aken naar school. “Wij spraken thuis Duits en ik voelde me Duits. Ik vind het nog steeds een prachtig land met een schat aan wetenschap en cultuur. Alle gedoe en dynamiek zorgde ook voor sociale rijkdom en plezier; het maakte mij tot een mensenmens. Omdat ik net iets verder kijk, kan ik mij goed inleven en zie ik snel iemands mogelijkheden. Dan weet ik dat het wel goed komt.” Dus dat Bora koos voor Duits 1e graad past helemaal bij hem. Plezier vindt hij nog steeds een groot goed. “Naast vertrouwen”, zegt Bora. “Dat geef ik leerlingen ook graag en veel. Het is een voorwaarde voor groei … om samen iets te bereiken.”

Dan ineens lacht Bora: “Misschien moet ik dit niet zeggen, maar mijn vak is helemaal niet zo goed over te dragen in de lessen. Het ware klaslokaal is natuurlijk het echte leven, dan kun je je in die taal onderdompelen. Tuurlijk … er zijn woordjes, boeken, grammatica, uitspraak enzovoort. Toch is het 20% inhoud en 80% pedagogiek. Leerlingen leren hier vooral omgaan met elkaar. Ze zijn - solo en samen als groep - oprecht met mij in gesprek. In die zin ben ik als docent een rolmodel voor die sociale nieuwsgierigheid. En ja, ik ben ook die duizendpoot, die zich graag overal tegenaan bemoeit. Ik heb vanaf dag één hard gewerkt. Deze inzet werd gezien en gewaardeerd. Na vier jaar kon ik als assistent teamleider ook weer nieuwe steentjes bijdragen. Mee kunnen bouwen en denken geeft mij veel voldoening – ik kom hier echt tot mijn recht.”

Samen een betere plek maken

De kern van het verhaal is respect. Bora’s hoogste goed is dat iedereen anders mag zijn en uitgenodigd wordt om zichzelf te zijn. Zijn motto is: gewoon lekker bezig zijn en bijdragen aan het leven. “Leven is ook de gulden middenweg bewandelen en niet alles volgens het boekje doen. Een mooie maatschappij begint bij respectvol zijn naar iedereen. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar kraak niemand af en haal het beste uit jezelf. Zit niet bij de pakken neer en doe of streef na wat jou gelukkig maakt. Zo maken we samen een betere plek. En vind je iets lastig? Deel het hardop en je krijgt bijna altijd hulp aangeboden. Op onze kleine school is er aandacht voor elkaar – dat is zo ontzettend fijn!” 

 

Lees ook:

Interview Mitch Geenen, docent aardrijkskunde op Groenewald in Stein

Interview Mano Pallandt, teamleider op het Dendron College in Horst

Interview Eva Brauers, ondersteuningscoördinator op het Stella Maris College in Meerssen

Interview Sharon van Dael, docent muziek op scholengemeenschap Philips van Horne in Weert

Visie Horizon 2025

 

Nieuwsgierig geworden naar een baan in het onderwijs? Ga direct naar de vacaturesite

Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs

uitstekend onderwijs

>23500

leerlingen

> 30

locaties

> 2900

medewerkers