Interview Nisa Coskun, docent NT2 op het Novo College in Maastricht

14 maart 2023

Haar enthousiasme is aanstekelijk. Nisa Coskun is van oorsprong docent Duits. Sinds drie jaar geeft ze NT2-lessen op het Novo College in Maastricht en is ze mentor van een uitstroomklas. De leerlingen zijn tussen de 12 en 21 jaar. “Toen ik hier begon wist ik meteen dat dit mijn doelgroep is. Ik krijg zoveel energie van deze leerlingen – wat zijn ze toch gemotiveerd! Het is een prachtige ontwikkeling om te volgen.”

Samen evalueren en improviseren

Het zijn snelle leerlingen, die toe zijn aan uitdaging. Nisa is voortdurend bezig met materialen ontwikkelen en nieuwe opdrachten bedenken. “Ik wil graag aansluiten op hun belevingswereld. Op mijn Instagram account @mevrouwcoskun plaats ik video’s en quizjes. Ze vinden het ook leuk om zo Nederlands te oefenen, vooral als ik ze terug volg. Het is belangrijk om veel met en van elkaar te leren. Dat geldt ook voor mij trouwens. Ik vraag regelmatig wat ze vinden; wat er nodig is en waarin ze willen groeien. Natuurlijk hoor ik dan dat ik te veel huiswerk en toetsen geef, haha. Ze snappen wel waarom, hoor. Volgens mij noemen ze me ook betrokken en spontaan. We kunnen samen goed improviseren en werken serieus als het nodig is.”

Dat ze überhaupt komen 

Voor Nisa maken geduld en dankbaarheid het onderwijs nog mooier.  Ze geniet van de sfeer die ze samen met collega’s en leerlingen creëert. Dat is inclusief de veiligheid om te durven vragen en fouten maken. “Leerlingen zien meteen of je met je hart werkt. Ik ervaar in het oogcontact die dankbaarheid. Dan zijn ze soms bang om Nederlands te spreken … maar hup … het is tof om dat gewoon te doen, precies zoals ze zijn!” Zo zijn er oud-leerlingen die op het regulier zitten en soms terugkomen voor een herhalingslesje. Als Nisa dit vertelt, voel je plezier en wederzijds respect – het zorgt voor een dynamische wisselwerking. “Deze leerlingen hebben vaak veel meegemaakt. Echt, dat ze überhaupt naar school komen, dat vind ik zo bijzonder van ze! Ze willen zo snel mogelijk meedoen in de maatschappij en vaak ook iets terug doen. Praten we over de toekomst, dan hoor ik vaak dokter, politieman of docent … ‘Net als u, mevrouw’. Dat is toch mooi?”

Een blij onderwijshart

Als je net start als docent of op een andere plek gaat werken, is alles nieuw. Volgens Nisa moet je jezelf de tijd geven; je omgeving, je collega’s en de cultuur leren kennen. “Gaandeweg kom je in de flow en ken je de sfeer”, vertelt Nisa. “Het is ook belangrijk om te genieten van je werk. Kijk, iedereen heeft ups en downs en er zijn genoeg leermomenten om mee te nemen naar een nieuwe dag. Gewoon blijven doorzetten en samen reflecteren - dat maakt je een sterkere persoonlijkheid. En precies dit leef je ook voor!” Ondanks veelzeggende stiltes en tranen in ogen van leerlingen, ervaart Nisa veel humor en bereidwilligheid. Ze biedt ruimte en blijft stimuleren. De deur staat open en leerlingen voelen zich welkom. Nisa: “Soms is hun toekomst heel wankel. Niet zeker weten of je mag blijven, bemoedigt natuurlijk ook niet. Toch vraag ik om door te zetten; wat ze hier leren is altijd mooi meegenomen. En Nederlands als extra taal is echt superknap!”.

Van vooroordeel naar familiegevoel

Waarom Nisa ook blij wordt van deze multiculturele groep is de kracht van elkaar leren kennen. Ze ervaart weleens vooroordelen over nieuwkomers en ziet ook dat haar jongeren kunnen wat volwassenen vaak niet lukt: gewoon samen zijn en met elkaar leven. Nisa: “Vooroordelen kun je weghalen door nieuwsgierig te zijn. In de klas luisteren wij echt goed naar elkaar. Dus aan iedereen de uitnodiging om eens een dagje mee te lopen in een ISK. Dit is dé plek om openheid te ervaren en je onwetendheid om te zetten in contact en interactie. Andersom zouden wij bijvoorbeeld graag samenwerken met een bejaardentehuis waar onze leerlingen komen voorlezen. Zo ervaren zij een breder familiegevoel. Zeker voor de jongeren zonder ouders is dit fijn. Die kunnen wel wat extra aandacht gebruiken. En zo zijn we weer terug bij die dankbaarheid, hè?”

 

Lees ook:

Interview Bora Uludag, docent Duits op Compass in Brunssum

Interview Mitch Geenen, docent aardrijkskunde op Groenewald in Stein

Interview Mano Pallandt, teamleider op het Dendron College in Horst

Interview Eva Brauers, ondersteuningscoördinator op het Stella Maris College in Meerssen

Visie Horizon 2025

 

Nieuwsgierig geworden naar een baan in het onderwijs? Ga direct naar de vacaturesite

< Terug naar nieuwsoverzicht