Euregionaal Klimaat Debat wint de Prijs van de Europese Burger

8 november 2023

Op vrijdag 27 oktober ontving het Euregionaal Klimaat Debat de Prijs van de Europese Burger in het Gouvernement aan de Maas in Maastricht. Het Euregionaal Klimaat Debat Maastricht wint de jaarlijkse prijs voor 2023. Initiatiefnemers Patrick Wolters van Grotiuscollege, en Rob Honing van de Debatunie ontvingen de medaille uit handen van de Limburgse CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers. De ceremonie werd geopend door een gedeputeerde Theuns van de provincie.

 

In september 2022 bracht het Euregionaal Klimaat Debat Maastricht 127 leerlingen en 39 gasten van 12 scholen uit België, Duitsland en Nederland samen voor een internationale debatdag over het klimaat. Onder de aanwezigen waren diverse lokale politici die hun ervaringen deelden over de overstromingen die het gebied troffen in de zomer van 2021. Na de presentaties gingen alle aanwezigen in groepjes verder met debatteren.

Europarlementariër Jeroen Lenaers is lovend over het winnende project. “Het Euregionaal klimaatdebat maakt het Europees debat concreet. Dat niet alleen: het brengt jongeren uit de grensstreek bij elkaar en zorgt voor een essentiële uitwisseling van opvattingen, cultuur, taal en vriendschap. Ik ben dan ook vereerd dat ik aan hen de Europese Prijs van de burger mag uitreiken.”

Patrick Wolters en Rob Honing zijn trots op de erkenning voor de waarde van hun initiatief. “De Euregio blijkt geen periferie van Nederland te zijn, maar een springplank naar Europa. Met dit project hebben we laten zien dat samenwerking tussen leerlingen en docenten uit de diverse taalgebieden geen obstakel is.”

Het Europees Parlement kent jaarlijks deze prijs toe aan projecten en initiatieven die bijdragen tot Europese samenwerking en de bevordering van gemeenschappelijke waarden. Uit alle Nederlandse inzendingen werden vijf projecten gekozen die doorgingen naar de finale. De jury in Brussel koos het Euregionaal Klimaat Debat Maastricht als Nederlandse winnaar uit deze vijf finalisten. Per lidstaat wordt normaal gesproken één winnaar gekozen, bij hoge uitzondering twee winnaars.

Op 7 november 2023 werden ze ook geëerd tijdens een ceremonie in het Europees Parlement in Brussel, waar alle winnende projecten uit verschillende Europese lidstaten samen kwamen.

Relevant artikel

1Limburg - Europese Prijs voor Euregionaal Klimaatdebat scholieren, 27 oktober 2023

< Terug naar nieuwsoverzicht