Porta Mosana College: dag van de Duitse taal

24 september 2021

Daar waar de krant donderdag 23 september kopte “Over het belang van Duits in de klas” werd er op het Porta Mosana College in Maastricht veel aandacht aan de Dag van de Duitse taal besteed.

In het krantenartikel werd beschreven dat weinig Limburgse scholen deelgenomen hebben aan het project “Mach Mit”. Daarentegen heeft Chantal Cellissen, docente Duits van het Porta Mosana College deze mooie dag weten te gebruiken om ook aan burgerschapsvorming te doen. Ze heeft voor de dag van de Duitse taal 22 september jl. het thema “Oktoberfest” bedacht. Tijdens de lessen Duits werd er voor elk leerjaar apart materiaal door de sectie gemaakt, waarbij de leerlingen allerlei ins en outs met betrekking tot het “Oktoberfest” ontdekten. Van vragen als wat is het Oktoberfest, wanneer wordt het gevierd, waarom en hoe lang bestaat het Oktoberfest al, passeerden de revue. Uiteraard werden ook de klederdracht, muziek, attracties en soorten bier besproken.

Bijdrage watersnoodramp de Eifel

Tijdens de pauzes was er feest met een bijpassend muziekje in de tent. De leerlingen en docenten konden in de “Wiesnzelt” een overheerlijke pretzel (Brezel) kopen, afkomstig van een Duitse bakker en als alternatief voor ’n Maß (Bierpul) konden ze een glaasje Almdudler uitproberen. Slechts enkele leerlingen waren bekend met dit van origine uit Oostenrijk afkomstige drankje. Vele pretzels werden voor het eerst genuttigd, en vielen goed in de smaak. De opbrengst van deze verkoop, maar liefst € 676,60, is bestemd voor de getroffenen van de watersnoodramp in de Eifel. Deze ramp staat niet ver van iedereen vandaan, waterschade en evacuatie hadden enkele leerlingen persoonlijk meegemaakt. Met name voor de leerlingen, maar ook voor de collegae was deze dag tevens een mooie afwisseling van de reguliere schooldag en leverde mooie resultaten op.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht