Kranslegging Joods monument Brunssum door leerlingen Broeklandcollege

22 april 2021

13 april j.l. rond drie uur werd met een kranslegging in het Vijverpark in Brunssum stil gestaan bij 75 jaar bevrijding.

Het project van het Broeklandcollege in Hoensbroek nam meer dan 1 jaar in beslag en bestond uit een eigen lesmethode, films, lezingen en presentaties, excursies, kunst en gedichten. Burgemeester Wilma van der Rijt, wethouder Hugo Janssen, Arie de Zeeuw voorzitter van de Jack Aldewereld Stichting, Esger van Baest rector van het Broeklandcollege, Erik Molnar docent van het Broeklandcollege en ceremoniemeester spraken de leerlingen en personeelsleden van Broekland en de burgers van Brunssum toe. Verder droegen leerlingen gedichten voor, was er een live optreden met zang van een van de leerlingen en sprak Jack Aldewereld over zijn tijd als onderduiker in Brunssum. Hierbij werd met name geappelleerd aan het moedige en het onbaatzuchtige optreden van de burgers van Brunssum, die met gevaar voor eigen leven, Joodse kinderen en volwassenen een schuilplaats boden voor onderduik. De herinnering gaat terug naar juist deze burgers van Brunssum waar wij trots op zijn. Deze boodschap mag niet verloren gaan, sterker nog, we moeten dit verhaal doorgeven aan de jonge mensen van nu, een verhaal van hoop, een verhaal van vrijheid voor nu en in de toekomst.

 

Relevant artikel:

Limburger, Ceremonieel einde van bevrijdingsjaar in Brunssum, 13 april 2021

< Terug naar nieuwsoverzicht