Twee leerlingen van Groenewald die voor het eerst mogen stemmen, wat vinden zij belangrijk?

17 februari 2021

Onderwijs, psychisch welzijn, de populariteit van de PVV. Zes jongeren uit Limburg discussiëren over wat hen bezighoudt in de aanloop naar de verkiezingen. „Alle problemen worden uitvergroot door corona.”

Zes Limburgse jongeren zitten op veilige afstand van elkaar in een klaslokaal van scholengemeenschap Groenewald in Stein. Allemaal mogen ze dit jaar voor het eerst stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Wat vinden zij belangrijk?

Op het schoolbord staan zo’n twintig onderwerpen geschreven, van immigratie tot studieleningen. Ieder van hen mag er vijf uitkiezen, en aanvullen wat ontbreekt. De meesten ontmoeten elkaar voor het eerst, maar dat is niet te merken aan de interactie. In het lokaal gaat het over sociale ongelijkheid („iedereen zou gelijke kansen moeten krijgen”, over Zwarte Piet („dat kan niet meer”) en nationalisme („als je naar de Olympische Spelen kijkt, ben je toch blij om een Pieter te zien!).

Over het klimaat zegt Nina Saelmans (22) dat je alles moet doen wat je kan, maar Willem van der Mee (18) en Jonas Wolters (18) vinden dat de economie ook een belangrijke rol speelt. Sam Gielissen (18) vat samen: er moet iets gebeuren, maar het is een ingewikkelde zaak.

Waarover willen deze zes politiek actieve jongeren zeker gehoord worden?

Lees het volledige artikel van NRC, 17 februari 2021

< Terug naar nieuwsoverzicht