SIVON en Kennisnet lanceren Veilig Internet voor het onderwijs

11 juni 2020

De toenemende digitalisering van het onderwijs vraagt om een veilige en betrouwbare internetverbinding. SIVON lanceerde op 9 juni in samenwerking met Kennisnet de dienst Veilig Internet voor po- en vo-scholen.

Veilig Internet van SIVON verbindt scholen op een veilige manier met het internet. De coöperatie zegt die veiligheid te garanderen door aansluiting op het Nationaal Dienstencentrum (NDC), een dienstencentrum dat Kennisnet speciaal voor het onderwijs heeft gebouwd. Elk schoolbestuur heeft een eigen firewall en is beschermd tegen DDoS-aanvallen.

Extra veiligheidsmaatregelen
Doordat ict en internet niet meer weg te denken zijn uit het onderwijs, is het cruciaal dat scholen leerlingen beschermen tegen ongewenste webinhoud. Denk aan websites waarop porno of geweld worden verheerlijkt.

SIVON heeft in de dienst Veilig Internet ingebouwd dat besturen op centraal niveau beveiligingsmaatregelen kunnen toevoegen. Dit zorgt ervoor dat gevaarlijke of kwaadaardige websites op scholen niet toegankelijk zijn voor leerlingen. Daarnaast kunnen schoolbesturen extra maatregelen toevoegen die specifiek zijn voor het bestuur.
 
“Aangezien leerlingen in hun onderwijs steeds meer gebruikmaken van ict is het niet alleen belangrijk dát ze toegang hebben tot goed internet, maar ook dat dat via een veilige verbinding kan”, aldus minister Slob van Onderwijs.
 
Bescherming tegen DDoS-aanvallen
Daarnaast heeft met name het voortgezet onderwijs last van DDoS-aanvallen. Een DDoS-aanval kan bijvoorbeeld tijdens een toets het systeem overbelasten waardoor het internet niet meer werkt. Veilig Internet beschermt scholen tegen DDoS-aanvallen en zorgt ervoor dat het onderwijs door kan.  
 
Eerste aansluitingen
Deze zomer worden de eerste 3 onderwijsinstellingen aangesloten op Veilig Internet van SIVON: Rijk van Nijmegen, Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) en NUOVO Scholengroep.

Voor Rijk van Nijmegen komt de dienst als geroepen, vertelt Smulders. “De ict-strategie van Scholengroep Rijk van Nijmegen is al enkele jaren gericht op het uitfaseren van eigen, complexe ict-apparatuur. Deze moeten plaatsmaken voor clouddiensten en duurzame samenwerking met externe partijen. De dienst Veilig Internet van SIVON sluit hier perfect bij aan.”
 
Subsidie ministerie van OCW
Voor de totstandkoming van Veilig Internet is SIVON samen met Kennisnet in gesprek geweest met het onderwijsveld, onder andere met de schoolbesturen OMO, BOOR, OZHW, Aloysius en KIEN ICT. Er is een subsidie van het ministerie van OCW toegekend om de realisatie van Veilig Internet mogelijk te maken.

Bron: www.avs.nl, 11 juni 2020

< Terug naar nieuwsoverzicht