Grotiuscollege is gestart met “United Schools in Music”

5 maart 2020

Zes scholen, vijf landen en vier verschillende talen en muziek als universele taal waren de ingrediënten voor een succesvolle start van United Schools in Music (USM). Het initiatief voor United Schools in Music werd genomen door prof. Ing. Anton Edl (docent Robotica, HTLA in Weiz, Oostenrijk) en Jules Luesink, (docent Muziek, Grotiuscollege Heerlen). Zij kennen elkaar uit eerdere succesvolle muziekprojecten en hebben samen het project geschreven en ingediend. Van 8 t/m 12 februari was het Grotiuscollege gastheer tijdens de eerste ronde van het Europees muziekproject “United Schools in Music”.

Tijdens het eerste bezoek bezochten 75 Leerlingen uit Turkije (Isparka), Oostenrijk (Weiz), Duitsland (Eckernförde) en Frankrijk  (La Reunion) 5 dagen het Grotiuscollege.

Een videoverslag is te zien op youtube.

 

Erasmus+ programma

USM is een muziekuitwisseling uitgevoerd door het Grotiuscollege in Heerlen en vijf andere scholen uit Europa. Dit tweejarig project wordt gefinancierd door de Europese Unie in het kader van Erasmus+ KA229.

Tijdens deze uitwisseling verblijven de leerlingen over en weer in gastgezinnen, leren elkaars leefwereld kennen en werken gezamenlijk aan een muzikale compositie. Deze composities verbinden de verschillende landen met elkaar en laten horen dat Europa staat voor eenheid, vriendschap en vrede.

Muziek is een universele taal en wordt op verschillende manieren gebruikt om mensen van verschillende nationaliteiten samen te brengen. United Schools in Music is enerzijds bedoeld om leerlingen van alle landen hun sociale, muzikale en digitale vaardigheden verder te laten ontwikkelen en anderzijds om bij leerlingen cultureel en maatschappelijk begrip te bevorderen.

 

Wethouder

Een van de hoogtepunten van het bezoek was de ontvangst op het stadshuis door de wethouder van cultuur en onderwijs, Jordy Clemens. Hij benadrukte nog eens het belang van één Europa en de belangrijke rol die Heerlen gespeeld heeft in het ontstaan van de huidige Europese Unie.

Na vijf dagen musiceren, componeren en sightseeing werd het programma op dinsdag 11 februari afgesloten in de aula van het Grotiuscollege. Tijdens een bijna drie uur durende show lieten leerlingen van het Grotiuscollege samen met leerlingen uit Turkije, La Reunion, Oostenrijk en Duitsland zien dat muziek een universele taal is.

Van 1 t/m 5 april zijn 20 leerlingen en docenten van het Grotiuscollege te gast in Weiz (Oostenrijk) om verder te werken aan dit project. Komend schooljaar vindt het bezoek aan Duitsland en Turkije plaats.

 

 

 

 

< Terug naar nieuwsoverzicht