Leerling Lisa Blom van het Sint Maartenscollege wint de LVO Science Award!

5 juli 2019

Afgelopen schooljaar heeft Lisa Blom, V6 Sint Maartenscollege Maastricht, zich volledig verdiept in de liftkracht gegenereerd door de vleugelprofielen van commerciële vliegtuigtypes. Het resultaat was een profielwerkstuk dat werd gewaardeerd als beste profielwerkstuk van LVO 2018-2019 en beloond met de LVO Science Award. De aan de prijs gekoppelde wisselbeker mag een jaar lang op school staan.

Modellen

Voor haar profielwerkstuk heeft ze een gedegen onderzoek gedaan naar geschikte kunststoffen en houtsoorten om de gewenste modelvleugelprofielen te maken die aan haar hoge eisen konden voldoen. Vervolgens heeft ze gemeten, gesneden, geschaafd, geslepen, gelijmd, afgekeurd, opnieuw begonnen en vervolgens uitgeprobeerd hoe een schroef nu het beste in deze modellen zou passen en stevig genoeg zou zijn om de modellen bloot te kunnen stellen aan de krachten in een miniatuur windtunnel. De website van NASA is ontelbare malen geraadpleegd en uitgeplozen en aanvullende handboeken vonden hun weg naar Lisa’s bureau.

Inmiddels is hoogvlieger Lisa ingeloot voor de studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft.

  

< Terug naar nieuwsoverzicht