Leerlingen van het Raayland College programmeren robots en maken chocolade

28 mei 2019

Op school onderzoeken wat de lekkerste chocolade is en deze ook daadwerkelijk maken én proeven of je eigen robot maken, dat zal veel leerlingen aanspreken. Op het Raayland College is een aantal enthousiaste vwo-leerlingen hier daadwerkelijk mee aan de slag. Tijdens deze projecturen gaan ze gedurende 10 weken twee uur per week aan de slag met een eigen onderzoek.

Een kleine 30 leerlingen uit de vwo+ klassen van leerjaar 1 t/m 4 zijn zelfstandig in groepen aan de slag. “Dit zijn leerlingen die we extra willen uitdagen”, vertelt Flip Lutteken, docent van dit  verbredersprogramma. “Het zijn leerlingen die we meer uitdaging willen bieden. In plaats van hun reguliere lessen gaan ze aan de slag met een eigen project. Met zelfstudie halen ze dan de gemiste lessen weer in. In deze lessen zijn ze bezig met het ontwikkelen van vaardigheden, zoals samenwerking, onderzoek doen en presenteren. We stimuleren de leerlingen om in groepen te werken en elkaar te helpen. Niet iedereen is overal even goed in en zo kunnen ze van elkaar leren.”

Een groep leerlingen uit de brugklas en tweede klas (zie foto),  zijn aan de slag met een robot. Zij willen twee robots zo bouwen en programmeren dat ze de weg vinden in een doolhof. De robot die als eerste de uitgang gevonden heeft, wint. Ze vertellen: “We hadden ‘de basis’ van de robot gekregen, maar hebben deze met behulp van lego verder opgebouwd, zodat deze ook kan rollen. Daarbij moeten we ook problemen oplossen die we niet voorzien hadden, zoals de tandwielen die niet goed draaiden. We zijn nu bezig de robots te programmeren, zodat ze op zoek gaan naar de uitgang en draaien als ze een muur opmerken”.

Een andere groep heeft zichzelf als doel gesteld te onderzoeken wat nu de perfecte chocolade is. Daarvoor hebben ze een enquête uitgezet onder mannen, vrouwen, jongens en meisjes. Elke doelgroep bleek een andere voorkeur te hebben. De leerlingen gaan de komende weken aan de slag om chocolade te smelten en hier ‘de perfecte smaak’ aan toe te voegen. Weer een andere groep wil op 12 juni een sportactie organiseren voor leerlingen van de basisschool uit groep 6, 7 en 8. De opbrengst daarvan is voor Kika.

Op woensdag 19 juni is er een afsluitende inloopmiddag met marktkramen waarin alle groepen hun projecten presenteren aan ouders, familie en andere geïnteresseerden.

< Terug naar nieuwsoverzicht