Euregio debat

13 mei 2019

Al jaren werken de steden Heerlen en Aken, maar ook andere steden in de Euregio, samen op het gebied van onderwijs, mobiliteit, cultuur en veiligheid. In de politiek een bekend gegeven dat zijn basis vindt in samenwerkingsverdragen als het Convenant Aken-Heerlen en de GROS-overeenkomst tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen. Maar hoe denken jongeren over deze samenwerking? Op 7 en 8 mei gingen leerlingen van beide kanten van de grens daarover in gesprek.

Op 7 mei organiseerde SVO|PL in samenwerking met gemeente Heerlen en LVO, een debat voor leerlingen uit Parkstad en de regio Aken in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Dit is een onderdeel van het randprogramma van de Karlspreis. Gouverneur Bovens en mevr. prof. dr. Vaessen, directeur van de Regio Aken en Honorair Consul van Nederland te Aken, leidden het debat in en namen de leerlingen mee in actuele mogelijkheden en beperkingen van het grensoverschrijdende burgerschap. (Voor LVO was het Broekland, Sophianum en Grotius aanwezig).

Op 8 mei werd verder gesproken in de Raadszaal van het Stadhuis in Heerlen. Te gast was ook staatssecretaris Knops. Aan de hand van stellingen op basis van de GROS-overeenkomst werkten ze initiatieven uit die op de Grenslandconferentie in Venlo op 9 mei werden aangeboden aan de het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Provincie Limburg.

< Terug naar nieuwsoverzicht