Technasiumleerlingen verlichten de ‘Raaylandbrug’

26 november 2019

Binnen het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) van het Raayland College werken leerlingen in groepen aan creatieve oplossingen voor actuele problemen van bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties in de regio. Een van de vragen die al langer leefde binnen de gemeente, was de verlichting van de loopbrug over de Zuidsingel van het Raayland College naar Sportpark de Wieën. Die brug is vanaf nu ’s avonds verlicht.

Leerlingen hebben de opdrachtgever bezocht en samen het probleem besproken. Ze zijn vervolgens aan de slag gegaan om tot een oplossing te komen. Zij hebben gesproken met Joost Albers, beheerder technische installaties van gemeente Venray. Joost: “Al vele jaren hebben wij als gemeente de wens gehad om de Raaylandbrug anders te verlichten. De brug was verlicht met 17 Tl-balken, twee grote spots op de uiteinden en acht grondspots. Helaas gingen al vrij snel de grondspots stuk. Deze zijn meerdere malen gerepareerd, maar dit bleek wel een zeer kostbare zaak te worden. Wij waren dus op zoek naar iets anders.

Samen met twee havo-4 technasiumklassen is er een project opgestart in 2017. Daaruit zijn veel ideeën gekomen. Helaas kon geen enkel idee één op één uitgevoerd worden. Dat had soms te maken met geld en andere keren was het technisch niet uitvoerbaar. Maar we hebben deze ideeën wel gebruikt om een lichtarchitect aan het werk te kunnen zeten en uiteindelijk hebben we een prachtig resultaat gekregen. De mooiste bijkomstigheid is dat we hiermee ook nog eens behoorlijk wat energie besparen. Voorheen gebruikte de verlichting van de brug ongeveer 6800 kWh per jaar, dat is nu teruggebracht naar iets meer dan 3000 kWh.” 

Wie ’s avonds over de Zuidsingel rijdt, zal het resultaat meteen kunnen zien. De brug wordt in allerlei kleuren prachtig verlicht. Op dit moment kleurt de brug oranje vanwege de campagne “Orange The World” een campagne tegen geweld tegen vrouwen. Hier is gemeente Venray bij aangesloten.

Technasium
Het Technasium draait om bèta en techniek voor havo/vwo. Niet in de traditionele zin door het aanleren van kennis, maar door leerlingen zelf te laten onderzoeken en ontwerpen. Daarom heet het vak dat bij het Technasium hoort “Onderzoek& Ontwerpen”. Kortom: denken en doen!

      

< Terug naar nieuwsoverzicht