Het Kwadrant aan de slag voor de Cruyff Foundation met de Vakkanjer challenge ‘Creating space for children’

21 november 2019

Leerlingen van Het Kwadrant in Weert gaan dit jaar aan de slag met een bijzondere uitdaging: in opdracht van de Johan Cruyff Foundation bedenken, ontwerpen en maken ze oplossingen om kinderen meer te laten bewegen. Dat doen de teams als deelnemer aan Vakkanjers, een programma waarin vmbo’ers en mbo’ers hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. De komende maanden werken de Vakkanjers op school aan hun opdracht. De teams met de beste ontwerpen pitchen hun idee tijdens het landelijke eindevent Vakkanjers LIVE, in juni 2020.

In het Vakkanjerproject werken de deelnemers in teams aan een technische maatschappelijk relevante opdracht, elk jaar voor een nieuwe opdrachtgever. Vorig jaar was dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het jaar daarvoor de Unie van Waterschappen en daarvoor het Rode Kruis, dit jaar dus de Cruyff Foundation.

Niet alle kinderen hebben de mogelijkheid om te bewegen. Bijvoorbeeld door gebrek aan ruimte, door een beperking of door onvoldoende financiële middelen. De Cruyff Foundation, in 1997 opgericht door Nederlands beste voetballer ooit, vindt dat ieder kind de ruimte moet krijgen om te sporten en te bewegen. Vmbo’ers en mbo’ers uit heel Nederlands gaan daar nu bij helpen.

In de challenge bedenken de teams innovatieve ideeën op het gebied van sport en bewegen. “Een mooie uitdaging voor onze techniekleerlingen”, zegt Peter de Gruijl, onderwijsassistent Techniek op Het Kwadrant. “Je ziet dat leerlingen net een stapje verder gaan als er een echte opdrachtgever in het spel is.”

Samen doen
“Met de Johan Cruyff Foundation creëren we over de hele wereld ruimte voor kinderen om te sporten. Daarbij focussen we ons op kwetsbare kinderen. Wij geloven dat ruimte nodig is om je te kunnen ontwikkelen: om zelfvertrouwen te krijgen, vrienden te maken en om te leren gaan met winnen en verliezen”, zegt Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation. “Die ruimtes creëren we vaak met partners die ons versterken, want dan bereik je meer. In de woorden van Johan Cruijff: alleen kan je niks, je moet het samen doen.”

Creativiteit en technische skills
“Daarom gingen we de uitdaging graag aan toen Vakkanjers de Johan Cruyff Foundation benaderde om opdrachtgever te worden van de nieuwe challenge. Met hun creativiteit, onbevangen blik en technische skills kunnen de Vakkanjers prachtige ideeën bedenken om de jeugd meer te laten bewegen, daarvan ben ik overtuigd.

De verwachtingen zijn dus hooggespannen, we zijn heel benieuwd.” De beste teams plaatsen zich uiteindelijk voor de finale waar ze hun ideeën pitchen voor jury en publiek. Het eindevent Vakkanjers Live is in juni 2020.

Over Vakkanjers
Vakkanjers is een programma van Jet-Net & Technet en komt voort uit een initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van een technische, maatschappelijk relevante opdracht voor een échte opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht