Begeleiden van (aanstaande) collega’s is een vak

31 januari 2019

Op 21 januari j.l. reikte FLOS-lector Frank Crasborn de certificaten uit aan een groep werkplekbegeleiders die de training ‘Praktijkgericht coachen van (aanstaande) leraren’ met goed gevolg afsloten. Het traject richt zich op de ontwikkeling van coachingsvaardigheden van begeleiders die de zelfsturing en het leren van (praktijk)ervaringen willen bevorderen en verdiepen.

“Dat is vaak moeilijker dan het geven van tips en adviezen op basis van eigen ervaringen als leraar”, vertelt Crasborn. De succesvolle training is ontwikkeld door het FLOS-lectoraat en wordt onder auspiciën van het lectoraat uitgevoerd door opleiders van Fontys Lerarenopleiding Sittard. “De kwaliteit van het leren op de werkplek is niet alleen afhankelijk van de leermogelijkheden en uitdagingen die het werk op school beidt, maar ook van de kwaliteit van de begeleiding op de werkplek. Als lector vind ik het belangrijk en inspirerend om ook zelf met deze groep begeleiders op de werkplek te werken. Zij hebben in de schoolpraktijk immers het meest direct en frequent te maken met onze leraren in opleiding.”

Ditmaal ging het om een groep werkplekbegeleiders van het Sint-Janscollege (Hoensbroek), het Sintermeerten College (Heerlen), Sophianum College (Gulpen) en Kwadrant (Weert). Sinds 2011 namen in totaal ruim 350 werkplekbegeleiders en schoolopleiders van het samenwerkingsverband Academische Opleidingsschool Limburg (AOSL) deel. Het professionaliseringstraject inspireert en enthousiasmeert, getuige enkele van de vele positieve reacties van deelnemers: “Ik heb veel praktische en nuttige coachingsvaardigheden geleerd die ik niet kende.” “De cursus was een eyeopener, begeleiden van collega’s is een echt vak”. “De cursus heeft me geholpen om stagiaires een actievere rol in begeleidingsgesprekken te geven.” “De coachingstechnieken zijn niet alleen toepasbaar bij stagiaires, maar ook bij leerlingen en ouders.”

 

< Terug naar nieuwsoverzicht