Da Vinci Masterclass: Leerlingen groep 8 maken kennis met VO scholen Maastricht

5 december 2018

De Da Vinci Masterclass is bedoeld om (hoog)begaafde leerlingen van groep 8 kennis te laten maken met het Voortgezet Onderwijs. Hiertoe volgen 56 leerlingen op acht dinsdagmiddagen modules op het Bonnefanten College, de Bernard Lievegoed School, het Porta Mosana College en het Sint-Maartenscollege. De leerlingen maken op uitdagende en inspirerende wijze kennis met uiteenlopende vakgebieden. Op dinsdag 4 december hebben de vier VO scholen de eerste groep leerlingen mogen verwelkomen.

Een aantal van deze leerlingen bezoekt het Porta Mosana College voor een uitdagende lessenreeks. Zestien geselecteerde (hoog)begaafde groep 8 leerlingen onder leiding van mevrouw Houwen, docente natuurkunde en O&O, onderzocht hoe sterk plakband is. Allereerst hebben zij door middel van enkele experimenten onderzocht onder welke hoek de kleefkracht van plakband het sterkst is. Vervolgens werd de kracht gemeten die nodig is om verschillende volumes water op te tillen. Als klap op de vuurpijl kregen de leerlingen de uitdagende opdracht een zo sterk mogelijke constructie te maken met een haak, plank en maximaal 1 meter plakband. De opgedane kennis uit de eerste experimenten moest door de leerlingen nu in de praktijk gebracht worden. Spannend was vooral het nagaan wie de sterkste constructie had. Dit werd namelijk getest door een emmer eraan te hangen en deze te vullen met zoveel mogelijk water zonder dat de constructie stuk ging.

De kinderen hebben anderhalf uur vol enthousiasme aan deze uitdagende opdracht gewerkt. Aan het einde van de middag keken de leerlingen met veel plezier terug op een geslaagde middag. Volgende week gaat dezelfde groep leerlingen nader kennis maken met de Griekse en Latijnse literatuur.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht