Leerlingen Raayland College maken kunst over vrijheid

1 december 2017

Docent en beeldend kunstenaar Henk Vissers van het Raayland College in Venray en lid van het IFMA kunstcollectief, greep het unieke kunstproject Pillars of Freedom aan om de leerlingen van vwo 4 en 5 van het Raayland College bij dit project te betrekken.

Het IFMA kunstcollectief bouwde een zeven meter hoge pilaar van drie gestapelde houten blokken en een kunststof bekroning van gestileerde vogels. De 12 vlakken van de 3 blokken werden voorzien van taferelen die inhoudelijk verwezen naar vrijheid. Het IFMA nodigde een groep immigranten woonachtig in de gemeente Bergen uit om hun visie op vrijheid te verbeelden. Henk Vissers vroeg hetzelfde aan de leerlingen van het Raayland College. Hij bood de leerlingen de kans om met professionele kunstenaars samen te werken aan een even unieke als opmerkelijke pillar die bovendien nog internationaal onder de aandacht zou komen. De leerlingen maakten 8 werkstukken, individueel of met elkaar, met hun visie op vrijheid. Dat resulteerde in een bezinning op het thema met indringende maar ook lichtvoetige symboliek. De IFMA Pillar of Freedom staat nog tot medio december opgesteld voor het gemeentehuis van Nieuw Bergen.   

                                                                

Wieke Koolen vwo 4

“Vrijheid betekent voor mij rust en dat heb ik willen weergeven. Een rustige plek om de gebeurtenissen in mijn wereld even op afstand te bekijken voordat ik me er weer instort!”

Mijntje Reijs vwo 5

“Bij vrijheid denk ik aan vrij van regels zijn en kunt gaan en staan waar je wilt. In mijn ontwerp werd ik door een fladderende vlinder geïnspireerd. Met mijn handen heb ik dat uitgebeeld.”

 

Wereldwijd kunstproject

Het kunstproject “Pillars of Freedom” is gebaseerd op de eenwording van Europa na de val van het IJzeren Gordijn in 1989 en de daaropvolgende herdefiniëring van VRIJHEID in het ‘Vrije Westen”.  Het project groeide uit tot een wereldwijd kunstproject met ruim 120 zuilen in Australië, USA, Rusland en vooral Europa.

< Terug naar nieuwsoverzicht