Superhippe Workshops Makerklas Grotius

28 juni 2016

Makereducatie begint een heus begrip te worden in het Nederlandse onderwijs. Deze uit de VS overgewaaide stroming besteedt veel aandacht aan het maken en uitvinden van en experimenteren met allerlei technieken, materialen en producten. Op deze manier wordt de leerling in de schoenen van de producent in plaats van de consument geplaatst, maakt hij kennis met allerlei nieuwe technologieën, leert hij door te ervaren en te doen en worden veel vaardigheden aangesproken die nodig zijn om van een idee tot een product te komen.

Op het Grotiuscollege in Heerlen wordt Makereducatie sinds dit schooljaar vormgegeven in een speciale Makerklas. Elke maandagmiddag kunnen leerlingen tijdens les 7 en 8 terecht om met hun eigen project aan de slag te gaan. Daarnaast zijn er enkele workshops georganiseerd om de leerlingen te inspireren en kennis te laten maken met nieuwe technologieën.

Zo is op 15 juni een groep van 8 leerlingen op bezoek geweest bij restaurant Cucina del Mondo in Heerlen, waar chef Servais Tielman een workshop Moleculair Koken heeft gegeven. Een dooier maken van mango, sponscake van zeewier (zonder ei of boter!!), lekker kliederen met smaakjes en structuren, het was een smakelijk spektakel!

Op 27 juni zijn de mannen van de Maker Academy op school geweest voor een workshop 3D-printen en –scannen. De leerlingen kregen de opdracht om in groepjes een vliegtuigvleugel te ontwerpen. Er moest worden nagedacht over vorm, materiaal en werking van de vleugel. Het ontwerpen gebeurde in Tinkercad. Na de ontwerpfase werd er door 4 razendsnelle 3D-printers binnen een uur een stuk vleugel geprint. Tegelijkertijd konden de leerlingen aan de slag met het scannen van elkaar. Met behulp van een Kinectsensor kregen ze een heuse 3D-scan in kleur van hun eigen buste. Na het printen was er nog tijd voor het testen van de vleugels in een mini-windtunnel. Het winnende groepje krijgt een 3D afdruk van hun buste!

Deze vorm van lesgeven maakt dat praktijk en theorie goed bij elkaar komen.

Voor meer info kijk op http://www.makeracademy.nl/

< Terug naar nieuwsoverzicht