Vhbo leerlingen treden op met finalisten van The voice of Holland

20 april 2016

Het vhbo Maastricht lijkt wel een conservatorium. Door de gangen klinken trommels, zang en piano akkoorden. In de aula wordt Stitches van Shawn Mendes geoefend. Zangdocente Renée Joosten begeleidt de leerlingen op haar gitaar. “Leerlingen vonden het eerst wel spannend om te zingen. Ze moesten even over de drempel heen, maar nu zijn ze heel enthousiast”, vertelt de zangdocente. RTV Maastricht was er ook bij.

Op tv

De zangles in de aula is één van de vele workshops die de brugklassers van vhbo Maastricht vandaag volgen. Maud uit B1e somt het programma op: “We hebben al een les anatomie gehad van de biologiedocent, daar leerden we hoe je de stem gebruikt bij het zingen. En we hebben een quiz gedaan over beroemde zangers”. Klasgenoot Yusra vult haar aan: “Het zingen in de aula was tot nu toe het leukst. Ik mocht voor de microfoon zingen, maar dat had ik al eens eerder gedaan dus ik vond het niet zo eng”. Als de schoolbel gaat, vertrekken de leerlingen naar de volgende ronde.

Bij de masterclass krijgen de leerlingen zangles van twee zangdocenten van de Babette Labeij Music Academy uit Amsterdam. Zangdocent Robin van Veen leert de jonge zangers en zangeressen hoe ze moeten staan tijdens het zingen: rechtop, op twee benen steunen en de handen langs het lichaam. “Je gaat dus niet met je handen over elkaar hangen. Dat noemen we een slome puber”, licht Van Veen toe. De man spreekt uit ervaring. Als zangcoach bij The Voice of Holland, heeft hij al heel wat talenten begeleid. Zijn belangrijkste advies: “Heb lak aan wat anderen van je vinden als jij op het podium staat. Dan wordt zingen pas echt leuk”. Het cliché blijkt waar. Als de leerlingen een paar coupletjes en refreintjes hebben geoefend, komen de meeste al wat losser. Sommigen bieden zich zelfs aan voor een solo. Mentor Judith Rusche is trots op haar muzikale leerlingen. “De workshops zijn goed voor hun eigen zelfbeeld, maar ook positief voor het groepsgevoel. Ze zijn gewoon een dag leuk bezig samen”, licht Rusche toe. Halverwege de les komen The Voice finalisten Dave Vermeulen en Melissa Jansen langs en oefenen de leerlingen samen met hen voor het eindoptreden. Van Veen houdt de houding van de kids in de gaten “Oei, we hebben weer een slome puber!”roept hij. Een leerling ontvouwd snel zijn armen en schiet opnieuw in een actieve houding. “Het gaat al heel goed, maar lach wel een beetje”, adviseert Van Veen. De tips en feedback stomen de leerlingen in no time klaar voor de grote finale: het eindoptreden in de aula. Wie weet draait er over een paar jaar wel een rode stoel voor hen bij The Voice of Holland.

< Terug naar nieuwsoverzicht