Grotiuscollege wordt VoCo-school voor de Oostelijke Mijnstreek en Heuvelland

20 oktober 2016

Door de ondertekening van een samenwerkingscontract deze week is het een feit geworden: het Grotiuscollege wordt dé vooropleidingsschool voor het Conservatorium van Maastricht voor de Oostelijke Mijnstreek en Heuvelland. Oftewel: VoCo-school.

Sinds 2008 werkt het Grotiuscollege al samen met het Conservatorium van Maastricht. Het Conservatorium is onder de indruk van de manier van werken met leerlingen en van de mate waarin het vak muziek gepromoot wordt. Aangezien leerlingen goed voorbereid worden op toelating tot het Conservatorium en de meesten hun muziekstudie ook binnen de gestelde tijd succesvol afronden, is besloten de samenwerking formeel te beklinken en het Grotiuscollege als enige school in de regio de titel van VoCo-school te geven.

Deze titel komt niet uit de lucht vallen. De sectie muziek van het Grotiuscollege timmert al jaren aan de weg. Vernieuwing van de lesstof staat hoog in het vaandel. Daarbij worden de leerlingen vooral gestimuleerd om ook buiten de school te kijken als het om muziek gaat. 

De afgelopen jaren zijn er buitenlandse uitwisselingen geweest met als hoogtepunt het project ‘Musicambassadors’. Samen met de Manchester Highschool for Girls en het Ursula Gymnasium uit Salzburg zijn muziekstukken uit Engeland, Oostenrijk en Nederland uitgewisseld en door de leerlingen in een moderne uitvoering samen gespeeld. Zo maakten zij kennis met de manier waarop muziek geschreven, gecomposeerd en gespeeld wordt in andere landen.

Op het Grotiuscollege is de eerste Yamaha Blazersklas van Zuid-Limburg gestart. Leerlingen leren onder schooltijd een blaasinstrument te spelen. Les krijgen ze van muziekdocenten van het Grotiuscollege en docenten van de Schunck muziekschool in Hoensbroek.

De muziekleerlingen traden tot slot op in de grote zaal van het Parkstad Limburg Theater tijdens de uitvoering van Carmen de jeugdopera, samen met Opera Zuid en tijdens de uitvoering van de Carmina Burana, georganiseerd door het Landgraafs Mannenkoor.

Wij feliciteren het Grotiuscollege met dit mooie resultaat!

< Terug naar nieuwsoverzicht