EOA-school ‘TaalRijk’ in Hegelsom geopend

3 oktober 2016

‘TaalRijk’ is de naam van de nieuwe school voor anderstaligen (EOA) in Hegelsom. Dankzij de steun van gemeente Horst aan de Maas en gemeente Venray kon deze school op 30 september feestelijk geopend worden. TaalRijk is één van de ruim 30 locaties van LVO. Naar verwachting zullen hier ongeveer 150 leerlingen per jaar les krijgen.

Van hondentrimsalon tot geweldig mooie school

De aanwezigen waren het erover eens: in korte tijd was de nieuwe school omgetoverd van dierenverblijf tot prachtige locatie. Jeffreye Vossen (centrale directie LVO): “In mei is het akkoord gekomen dat er een school zou komen voor anderstaligen. Dit was één van de locaties waar ik ben gaan kijken. Toen we het gebouw binnenstapten, was het eerste wat ik zag een hondentrimsalon. Een deur verderop zat een python. De eigenaar van het complex was er toen al van overtuigd dat er een mooie school van was te maken, maar ik zag het toen nog niet zo. Maar hij had gelijk, want het is echt een geweldige locatie geworden!”

Veel behoefte aan anderstalig onderwijs

In gemeente Horst aan de Maas en gemeente Venray is een groeiende behoefte aan onderwijs voor anderstaligen. Wethouder van der Putten (Gemeente Venray): “Bij de vluchtelingencrisis in de zomer van 2015 wilden we als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen en hier een steentje aan bijdragen. Eerder dit jaar is AZC Blitterswijck geopend. Daar wonen veel kinderen onder de 18 die recht hebben op goed onderwijs. Met deze school kunnen we daarin voorzien”. Wethouder Van Rensch (gemeente Horst aan de Maas) vult aan: “Er was haast bij de bouw van een nieuwe school, want de behoefte is groot. Op deze locatie was al een onderwijsgebouw en lokalen beschikbaar. Daarbij is het gelegen op een mooi terrein. Het totaalplaatje maakt dat deze locatie heel geschikt is om goed onderwijs te krijgen en voor de leerlingen om zich prettig te voelen. We hebben er met zijn allen de schouders onder gezet om dit voor elkaar te krijgen en het resultaat is er dan ook naar.”

Wensballonnen

TaalRijk is in juli van start gegaan en verzorgt nu voor 74 leerlingen onderwijs. De komende tijd zal dit aantal verdubbelen. Bij de opening waren de leerlingen uiteraard aanwezig. Zij hadden het nieuwe logo van de school ontworpen en de hapjes verzorgd. Hiervoor is samenwerking gezocht met de leerlingen Zorg & Welzijn van het Dendron College. Een mooie eerste stap naar meer samenwerking! De naam werd onthuld door acht leerlingen die elk een letter op hun t-shirt hadden staan. Door de leerlingen op juiste volgorde te zetten, werd de naam TAALRIJK zichtbaar. Tenslotte hadden alle leerlingen hun wens op een ballon geschreven. Na de opening werden deze feestelijk opgelaten en was de school geopend verklaard.

Lees het artikel van 1Limburg.nl van 30 september 2016

Lees ook het artikel in Dagblad de Limburger van zaterdag 1 oktober 2016 

Lees ook het artikel in Hallo Horst aan de Maas van 30 september 2016

Lees ook het artikel op Omroep Reindonk van 29 september 2016

Onderwijs voor anderstaligen

Samen met de gemeenten Venray en Horst aan de Maas is gekozen om de school in Hegelsom te vestigen. Hier wordt EOA-onderwijs gegeven; eerste opvang anderstaligen. Leerlingen van 12 tot 18 volgen hier vakken als Nederlands en maatschappijleer. Als ze de taal voldoende beheersen, kunnen ze doorstromen naar het reguliere voortgezet onderwijs of naar een MBO (of HBO)- opleiding. Er is ook aandacht voor de sociale en emotionele begeleiding van de jongeren. Het gaat om statushouders, maar ook jongeren kinderen die wonen op het AZC in Blitterswijck krijgen er les. De school is te vinden op de Pastoor Debijelaan 68 in Hegelsom.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht