Het Bouwens voor de tweede keer Excellente school

18 januari 2016

Het Bouwens in Panningen ontvangt voor de tweede achtereenvolgende keer het predicaat Excellente school voor de afdeling vmbo-b. Ger Timmermans, locatiedirecteur: “Een werkelijk fantastische prestatie van deze school waar alle medewerkers trots op mogen zijn!” Het predicaat Excellente school is een bewijs van bijzondere kwaliteit, uitgereikt door de Inspectie van het Onderwijs. Het Bouwens vmbo-b mag zichzelf tot en met 2017 Excellent noemen.

Jury

Een deskundige jury heeft Het Bouwens positief beoordeeld. Het transparante nieuwe gebouw waarin verschillende leerdomeinen van het vmbo een plek hebben, levert een positieve bijdrage aan het leerklimaat en het excellentieprofiel van de school. De goede onderwijsresultaten vormen een belangrijk onderdeel van de beoordeling. “De doorstroomcijfers zijn indrukwekkend: zowel voor vmbo-b als vmbo-kb is het percentage leerlingen dat zonder zittenblijven het diploma haalt gestegen tot 100,” aldus het juryrapport. De cijfers van het centraal eindexamen vmbo-b zijn al vanaf 2014 boven het landelijk gemiddelde en Het Bouwens hoort zo bij de best presterende scholen van Nederland. De toekenning van het predicaat Excellent onderstreept ook de hoge landelijke score van Het Bouwens op de ranking van middelbare scholen door RTL Nieuws.

Maatwerkonderwijs op Het Bouwens krijgt welverdiend een compliment: “De jury hoort in gesprekken met leerlingen en docenten veel voorbeelden van maatwerk. Hieruit blijkt dat dat school uitzonderlijk veel moeite doet om het pakket van een leerling aan te passen als dat nodig is, eventueel tijdelijk.” “De school heeft zeer goede relaties met het basis- en vervolgonderwijs en met het bedrijfsleven zijn er sterke banden. … De terugkoppeling van bedrijven leidt ook tot aanpassingen in het curriculum die de toekomstmogelijkheden van de leerlingen verbeteren.”

Nieuwe leerdomeinen, nieuw gebouw

Bijzonder is de realisatie van een nieuw onderwijsconcept in een nieuw gebouw. In de innovatieve, transparante nieuwbouw krijgen de leerlingen nu praktijkles in verschillende leerdomeinen. Bijvoorbeeld het domein Techniek of Zorg en Welzijn. Zij krijgen daar vakken aangeboden die met elkaar te maken hebben. “De leerlingen ontmoeten elkaar en zien van elkaar hoe er geleerd en gewerkt wordt. De collegezaal, met daarnaast een keuken met restaurant, biedt vele mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en is een bijzondere leerplek voor de leerlingen. Het pas gerealiseerde nieuwe verbindt niet alleen leerdomeinen, maar ook leerlingen van vmbo, havo en vwo met elkaar.  “Het Bouwens is klaar voor de toekomst”, aldus een trotse Timmermans.

 undefined undefined

undefined   undefined

 

< Terug naar nieuwsoverzicht