OPDC Sint Michaël Maastricht verdient de Schoolkantine Schaal 2015

17 september 2015

Geweldig nieuws: OPDC Sint Michaël heeft de Schoolkantine Schaal 2015 van het Voedingscentrum gekregen en dat is dik verdiend. Er is de laatste tijd hard gewerkt om meer gezond aanbod in de schoolkantine aan te bieden, zoals fruit, salades en broodjes, soep, gezonde frisdranken. Het aanbod bestaat nu voor minimaal 75% uit producten uit de Schijf van Vijf. De school kreeg hulp van de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum.

Bij aanvang van het project “De Gezonde Schoolkantine” heeft een aantal docenten samen met de directie meteen ingeschreven en te kennen gegeven hieraan mee te willen doen. De ouderraad heeft zich vervolgens gebogen over het assortiment en de school met raad en daad bijgestaan. Allereerst zijn alle snoep- en frisdrankautomaten verwijderd. Vervolgens werd het assortiment goed bekeken en voedingswaren die echt ongezond waren eruit gehaald. Samen met een cateraar is het assortiment nog verder onder de loep genomen en aangepast. Aangezien de catering commercieel niet haalbaar bleek heeft een aantal docenten samen met enkele leerlingen het beheer van het keukentje op zich genomen. De leerlingen betalen nu veel minder en kunnen alleen kiezen uit het beperkte assortiment. Ze zijn hier inmiddels aan gewend geraakt en er is nauwelijks discussie meer over.

 

De Gezonde Schoolkantine

De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het heeft als doel een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Als richtlijn voor een gezonde schoolkantine geldt een aanbod van minimaal 75% producten uit Schijf van Vijf (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% extra’s (zoals koek, snoep, snacks). Elke school kan haar assortiment inleveren bij het Voedingscentrum, en als de Kantinescan aangeeft dat de schoolkantine aan deze richtlijn voldoet, krijgt de school de Schoolkantine Schaal 2015. Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine

 

 undefined

 

< Terug naar nieuwsoverzicht