LVO Parkstad: professionals helpen bij studiekeuze

17 april 2015

Vijf middelbare scholen in Parkstad krijgen samen één centrum voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding, waarin arbeidsmarktdeskundigen, ontwikkelpsychologen en docenten samenwerken. Een dergelijk centrum bestaat nog nergens in Nederland.

Het moet leerlingen helpen een bewuste profiel- en studiekeuze te maken, waardoor ze sterker op de arbeidsmarkt moeten staan. Het centrum test de scholieren op persoonlijkheidskenmerken en competenties, en stuurt de leerlingen op beroepsvoorbereidende stages. Vijf middelbare scholen in Parkstad gaan gebruikmaken van het loopbaancentrum dat waarschijnlijk in het Sint-Janscollege wordt gevestigd: het Broekland-, Emma- en Sint-Janscollege in Hoensbroek, het Grotiuscollege in Heerlen en het Romboutscollege in Brunssum. De vijf scholen krijgen over vier jaar een centrum dat uit acht tot tien professionals bestaat. De eerste stappen zijn gezet met het aannemen van een decaan die van huis uit psycholoog is. Zij is aan de slag gegaan op het Grotius- en het Sint-Janscollege.

Volgens Caspar van Hilten, lid van de Centrale Directie LVO Parkstad, kosten verkeerde studiekeuzes de samenleving miljarden euro’s per jaar. Achter het initiatief om leerlingen te begeleiden zit de sterk veranderende en steeds internationalere arbeidsmarkt, die andere eisen aan werknemers stelt. „Daar hoort een brede studie- en beroepsoriëntatie bij met mensen die professioneel bezig zijn met de arbeidsmarkt. We willen onze leerlingen niet een bepaalde kant op sturen, maar willen dat ze bewuste keuze maken.”

Lees het hele artikel in Dagblad De Limburger, 17 april 2015

 

< Terug naar nieuwsoverzicht