Blog: Welkom!

8 april 2015

Collegevoorzitter André Postema over zijn visie op het onderwijs, opvallende observaties en dilemma's.

undefined

Welkom!

Welkom bij het Limburgs Voortgezet Onderwijs! Dat geldt voor iedereen die dit leest. En dat gold ook voor mijzelf, toen ik in november 2014 aantrad als voorzitter van LVO. Een hernieuwd welkom in het onderwijs, na tot voor kort vice-voorzitter van de Universiteit Maastricht te zijn geweest. Nu is daar die nieuwe opdracht - voor onze kinderen van 11 tot 18.

Het onderwijs. Iedereen heeft er wat mee, heeft er mee van doen (gehad), vindt er wat van. Je zou haast denken dat we met z'n allen permanent en zeer nauw betrokken zijn bij wat er op school gebeurt. Dat het leraarschap van alle beroepen wel de belangrijkste, meest gewaardeerde is. Dat voortdurend wordt ingespeeld op wat leerlingen nodig hebben, dat we daarvoor door roeien en ruiten gaan. En dat, als het om leren gaat, school en thuis eendrachtig optrekken. Maar zover is het nog niet.

Wat mij dagelijks bezighoudt is hoe we die enorme hoeveelheid energie die gevangen zit in instituties van en oordeelsvorming over het onderwijs kunnen bevrijden, kunnen aanwenden voor waar het echt om gaat: onze kinderen het beste uit zichzelf laten halen. En daarin sta ik gelukkig niet alleen. Voortdurend tref ik mensen die hernieuwd de blik op de leerling richten, zich afvragen wat er nodig is, wat werkt. Die zichzelf richting leerlingen, ouders en collega's kwetsbaar opstellen, niet verhelen dat goed onderwijs een voortdurende zoektocht is en per persoon kan verschillen. "Nergens leer je zo weinig als in het onderwijs", heb ik op een slecht moment wel eens verzucht. Het zijn deze helden die dergelijk cynisme doen verdampen.

Graag deel ik de komende tijd mijn ervaringen als bestuurder in het voortgezet onderwijs. En als leerling. Als docent (onbevoegd). Als vader van twee kinderen die op het punt staan om naar de middelbare school te gaan. Ik wil het hebben over de bij LVO aangesloten scholen, in al hun diversiteit. Over wat "uitstekend onderwijs" nu eigenlijk is en hoe we daarmee bezig zijn. Over roosters, bekostiging, de Inspectie, lerende organisaties, de politiek en nog een paar zaken.

Laat me weten wat je ervan vindt: a.postema@stichtinglvo.nl

 

< Terug naar nieuwsoverzicht