Sophianum organiseert eerste Technasiumdag

24 maart 2015

Leerlingen van andere klassen kijken nieuwsgierig naar een bak waar witte damp uit opstijgt. Welkom bij het moleculair koken, welkom op de eerste Technasiumdag van het Sophianum!Sinds twee jaar heeft het Sophianum het Technasium in huis. Op dinsdag 24 maart konden alle leerlingen van 2HAVO en 2VWO deelnemen aan een breed scala aan workshops. Bij de Science Experience namen de leerlingen bijvoorbeeld deel aan een smaaktest met geurpillen. Dat wil zeggen dat je wel een appel aan het eten bent, maar die helemáál niet naar appel smaakt.

Design Experience

De Design Experience bestond uit meerdere workshops bij elkaar. Bij O&O zijn leerlingen bezig geweest met het bouwen van een voorlichtingsspel voor diabetici. Ze maakten ook een elektronische dobbelsteen, die bij dit spel gebruikt kan worden.

Leerlingen kleurden ook met zogenaamde 3D-pennen. Dat wil zeggen dat de tekeningen opeens in 3D op de tafel stonden. Een torentje getekend? Even later stond het recht op de tafel. Een getekende bril, modelletje Elton John, kon je na een paar minuten écht op je neus zetten. De leerlingen vonden het een interessante bezigheid.

Robothond

Leerlingen bouwden zelfs een robothondje. Het ging er, ondanks dat het speelgoed was, vrij technisch aan toe. Zéker toen computerprogramma's aangeslingerd werden om het robothondje commando's aan te leren. Bewegen met pootjes, verlichting in de oogjes, alles werd met codes ingevoerd. Alleen het commando 'pootje geven' lukte helaas niet zo erg.

Moleculair koken en 3D-printing

Ook werd op een unieke manier gekookt, namelijk moleculair. Dat wil zeggen dat met stikstof producten worden gekookt. De leerlingen gingen ook hier enthousiast aan de slag en maakten een 'chocolade moestuintje'.

Er was nog meer te beleven op de Technasiumdag van het Sophianum. Een hernieuwde kennismaking met kunst en printen in 3D bijvoorbeeld. Daarnaast waren ook leerlingen bezig met het maken van foto's en filmpjes van deze dag. 's Avonds kwamen de ouders langs. Eén van de technatoren, Henk Braam, gaf tekst en uitleg over het vak O&O in de bovenbouw. Daarna konden de ouders in lokaal A1 en A2 naar de resultaten van de workshops kijken. Vooral het chocolade moestuintje viel erg in de smaak (letterlijk). Publiekstrekker was een hometrainer in het lokaal. Leerlingen hadden deze zo omgebouwd dat de telefoon ermee opgeladen kon worden. Dus hard fietsen om te whatsappen!

undefinedundefinedundefined 

 

< Terug naar nieuwsoverzicht