Leerlinge St Janscollege wint Junior Innovation Challenge

1 december 2015

Leerlinge Nienke de Koning combineert innovatieve techniek met concreet probleem in de zorg. Een drone die pillen bezorgt bij mensen met dementie. Met die opvallende uitvinding won Nienke de Koning de eerste Junior Innovation Challenge.

Haar tante lijdt aan dementie, haar moeder werkt in de zorg. Nienke de Koning weet dus uit ervaring welke problemen in de zorg getackeld moeten worden. In het kader van de eerste Junior Innovation Challenge (JIC) ging de 13-jarige Hoensbroekse aan de slag met dit concrete voorbeeld. Het is voldoende om de andere vijf ideeën in de finale achter zich te laten: een wifi-versterker, een systeem dat stoplichten laat communiceren met auto’s, een zadel- en handvatverwarmer op de fiets, een app om je gestalde fiets terug te vinden en een magnetron die via de barcode de temperatuur en opwarmtijd van een product zelf instelt. 

Met name de combinatie van een bestaande technische toepassing (drone) en een herkenbaar probleem doet de jury besluiten de leerlinge van het Hoensbroekse Sint-Janscollege tot winnares uit te roepen. „Ik heb op internet gezochtwat al bestaat, zoals een drone en een elektrisch pillendoosje, en heb daarna bekeken hoe je dat zou kunnen gebruiken”, legt Nienke uit. „De drone bezorgt via een gps-systeem de juiste pillen bij de mensen die dementie hebben en vergeten hun medicijnen te nemen. Het verlicht het werk van degenen die in de zorg werken.”

 

Lees het hele artikel in Dagblad De Limburger, 1 december 2015

< Terug naar nieuwsoverzicht