Burgemeester Penn discussieert met leerlingen van Bonnefanten College

12 november 2015

Burgemeester Penn spreekt tijdens een gastcollege met leerlingen van het Bonnefanten College over het onderwerp ‘respect’. Aanleiding hiervoor is de Week van respect, een landelijk initiatief van de Respect Education Foundation. Op honderden scholen in Nederlands geven burgemeesters, politici, sporters en BN’ers een gastles met als doel zoveel mogelijk jonge mensen in gesprek te laten gaan over respect. Het college levert een discussie op over pestgedrag, het opvangen van Syrische vluchtelingen in Maastricht en een onderwerp dat ook de jeugd bezighoudt: Zwarte Pieten.

Op de fiets

Iets later dan gepland, komt burgemeester Penn op de fiets aan bij het Bonnefanten College. Een paar minuten later spreekt Penn alle leerlingen van havo 4 toe in de aula. “Ik ben hier niet om jullie in één uur respect bij te brengen. Ik wil er met jullie over praten, zodat jullie er verder zelf over kunnen nadenken”. Penn probeert het begrip respect concreet te maken. Dat blijkt een uitdaging. “Volgens de Van Dale betekent respect zoveel als ontzag en eerbied tonen. Maar respect is meer dan een begrip, het is een gevoel”. Penn wil dat gevoel met de leerlingen bespreken. Ze haalt haar vorige carrière als rechter aan en stelt de vraag of je voor ernstige misdadigers respect kunt opbrengen. Ze ontvangt weinig respons van het publiek. Een havist moet gapen, waarop Penn reageert met: “vind je het een beetje saai?” Die opmerking breekt het ijs tussen de burgemeester en de Maastrichtse scholieren.

Zwarte Piet

Penn daagt de leerlingen uit om vragen te stellen. “Ik heb vier zonen, waarvan drie ook op het Bonnefanten College hebben gezeten, dus ik begrijp jullie wel”, vertelt Penn geruststellend. Al snel komt de discussie over Zwarte Piet en discriminatie aan bod. De jeugd wil graag de mening van de burgemeester weten. “Juridisch gezien vind ik dat er geen sprake is van discriminatie. Toch kan ik me voorstellen dat sommige mensen er aanstoot aan nemen. Als burgemeester wil ik dat Sinterklaas een kinderfeest blijft, maar ik respecteer wat een minderheid in de stad voelt.” De burgemeester vertelt blij te zijn met de aangepaste initiatieven van de Maastrichtse organisatie rondom de intocht van Sinterklaas, waarbij Zwarte Pieten worden ingeruild voor Schoorsteen Pieten.

In discussie met de leerlingen

Door de diverse vragen uit de klassen, verplaatst het onderwerp zich steeds. Zo wordt ook het thema pesten aangekaart. De burgemeester vraagt wie er wel eens wordt gepest. Een meisje steekt haar vinger op en vertelt dat ze vervelende opmerkingen krijgt over haar kledingstijl. Penn zegt geraakt te zijn door het verhaal van de leerling. “Dit is een voorbeeld van geen respect hebben voor elkaar. De ander mag er zijn zoals hij of zij is”, spreekt ze de leerlingen toe. Penn verplaats het onderwerp naar de opvang van de vluchtelingenstroom uit Syrie. Dit onderwerp levert kritische vragen op vanuit de zaal, die Penn geduldig beantwoordt. Na een uur sluit de burgemeester het gastcollege af en stuurt de leerlingen naar huis met een laatste boodschap: “Respect hebben voor elkaar, begint bij jezelf”.

 

undefined

< Terug naar nieuwsoverzicht