Onderwijsinnovatie bij het Stella Maris College: waarom?

16 november 2015

Het Stella Maris College is een school met een uitstekende kwaliteitskaart en een heel goede reputatie. Het onderwijs is van hoge kwaliteit, een mix van traditioneel en innovatief onderwijs. De resultaten zijn uitstekend. Er is een goed geschoold en zeer betrokken team van docenten. Leerling- en ouder-tevredenheidsenquêtes geven steeds een zeer positieve uitkomst. De school groeit al jaren in een krimpende markt. En toch kiest het Stella Maris College ervoor het onderwijs volledig te vernieuwen. Waarom?

Het diploma is het minimaal haalbare als een leerling werkt vanuit zijn passie
Het Stella Maris College kiest voor innovatie omdat leerlingen veel meer mogelijkheden, kennis en talenten in huis hebben dan zij op school laten zien. Als zij met meer enthousiasme en passie kunnen leren, zoals bij het beoefenen van hun sport of hobby, is veel meer haalbaar dan nu. Binnen het grotendeels klassikale onderwijs wordt dat steeds moeilijker. 

Traditioneel onderwijs bereidt leerlingen voor op een samenleving die niet meer bestaat
Het Stella Maris College kiest voor innovatie, omdat onze samenleving in een razend tempo verandert en er eigenlijk nog maar één zekerheid is als je nadenkt over de toekomst van leerlingen. En die zekerheid is dat de samenleving waarin zij leren, leven en straks werken, continu zal veranderen. Die continue verandering vraagt om andere competenties. En die komen in ons huidige onderwijs niet of nauwelijks aan bod. 

Gefragmenteerd onderwijs helpt de leerling niet verder
Het Stella Maris College kiest er ook voor om drastisch te vernieuwen, omdat kennis in het traditionele onderwijs gefragmenteerd wordt aangeboden en veel te weinig in zinvolle contexten. Kennis en vaardigheden dienen geïntegreerd en rondom maatschappelijk relevante thema’s te worden aangeboden, zodat de kennis toepasbaar wordt en de leerling helpt de complexe wereld om hem heen beter te begrijpen.

Blog

Sinds vorige week blogt het Stella Maris College over deze ontwikkelingen.

Nieuwsgierig?

Klik op deze link om de blog te kunnen lezen. 

 

 

< Terug naar nieuwsoverzicht