Docent ontwikkelt digitaal lesmateriaal

9 januari 2015

Docent Jos van Mil (Groenewald) werkt aan het ontwikkelen van interactief digitaal lesmateriaal. “Als er niets is, dan moet je het zelf maar maken.” Hij ontwikkelde een game voor scheikunde en hij werkt graag verder aan digitaal lesmateriaal vanuit het programma IOO (Investeren in Ontwikkeling van Onderwijs). Hij nodigt docenten en leerlingen graag uit om mee te ontwikkelen.

Jos: “Enige tijd geleden heb ik een onderzoek uitgevoerd naar de beschikbaarheid van interactief digitaal lesmateriaal voor havo/vwo bovenbouw. In eerste instantie begon ik te twijfelen aan mijn zoekvaardigheden, want ik vond maar niks. Langzaam maar zeker werd mijn verbazing steeds groter toen ik ontdekte dat er gewoonweg niks was. Uitgevers zijn traditionele boekenclubs en komen niet verder dan een pdf- of een flash-versie van het boek. Het beschermen van hun verdienmodel staat voorop. Die tijd hebben we echter achter ons. Tijd dus voor echt interactief digitaal lesmateriaal, waardoor leerlingen en scholen gebruik kunnen gaan maken van goedkoop, goed en onafhankelijk materiaal.”

Game scheikunde

“Twee jaar geleden heb ik een scheikunde-game (iPad) ontwikkeld waarmee leerlingen op een leuke manier de ionen leren en leren hoe ze verhoudingsformules van zouten moeten opstellen. Door er een game-component in te bouwen wil de ene leerling beter scoren dan de andere leerling en dat is precies wat we willen. In plaats van een SO konden de leerlingen op de iPad de DO (digitale overhoring) maken: 24 punten levert een 6 op, 26 punten een 7 enzovoorts. In de praktijk zorgde dit ervoor dat enkele leerlingen twee dagen na het opgeven van de leerstof het digitale SO al kwamen maken.”

Wie doet mee?

“Als onderwijsontwikkelaar in het programma IOO ga ik hiermee verder en wil ik meer digitaal lesmateriaal gaan ontwikkelen, dat op school en thuis beschikbaar is voor leerlingen. Hiervoor ben ik op zoek naar docenten en leerlingen van die hieraan willen meewerken. Docenten moeten de inhoud en de didactiek leveren, de leerlingen moeten het programmeerwerk en de grafische component verzorgen. De programmeeromgeving wordt vrijwel zeker Visual Studio 2013 (Windows 8 Apps). Ik ben dus op zoek naar leerlingen die passie hebben voor programmeren (Java, VB, Visual C++, C#, DirectX) of grafisch ontwerp en hiervoor tijd vrij kunnen maken.”
Interesse? Ken je geschikte leerlingen? Meer weten? Mail dan: j.vanmil@groenewald.nl