19-11-2024 dinsdag 19 november 2024

Integraal huisvestingsplan voor de vo-scholen in Maastricht gereed

dinsdag 19 november 2024

Ook in de toekomst willen we goed voortgezet onderwijs bieden aan alle leerlingen uit Maastricht en omgeving. Daarom gaat er de komende jaren wat veranderen. Dit hebben we beschreven in het huisvestingsplan. Op vier plekken in de stad komen er moderne schoolgebouwen.

Samen met de gemeente Maastricht hebben de scholen het afgelopen jaar gewerkt aan het huisvestingsplan voor het onderwijs (IHP VO). Dit huisvestingsplan is nu klaar. Goed en ook spannend nieuws voor veel leerlingen, ouders en medewerkers. Over het huisvestingsplan is nog geen besluit genomen, dat doet de gemeenteraad van Maastricht begin 2025. Als het plan door de gemeenteraad wordt goedgekeurd dan hebben we zekerheid over de huisvesting in de toekomst.

 

Waarom is er een huisvestingsplan voor de vo-scholen in Maastricht gemaakt? 
Een stukje terug in de tijd. In het ontwerp op hoofdlijnen van het voortgezet onderwijs Maastricht hebben we in april 2023 de vier brede LVO-scholen beschreven die samen in Maastricht het voortgezet onderwijs gaan verzorgen. Dit ontwerp sluit aan op het breed gedragen advies van commissie ARVO. Door de scholen te spreiden, sluiten we ook aan op het coalitieakkoord van het college van B&W Maastricht.

Samen met de gemeente hebben we zorgvuldig gekeken naar het onderwijs als geheel en hoe de huisvestingspuzzel in totaal het beste past. In de stad zijn er immers niet veel plekken waar plaats genoeg is voor nieuwe schoolgebouwen en sportfaciliteiten.

De gemeente Maastricht heeft samen met de scholen de afgelopen periode een aantal (bestaande en nieuwe) locaties onderzocht. Daarbij is onder andere gekeken naar het onderwijs, leerlingenaantallen in de toekomst, bouwmogelijkheden, beschikbare buitenruimte, parkeermogelijkheden, verkeersstromen, de directe omgeving, bouwtijd en kosten. Op basis van deze onderzoeken is het huisvestingsplan opgesteld.

Er komen vier scholen in moderne en duurzame gebouwen, drie in Maastricht-Oost en één in Maastricht-West. Voor de IvOO diplomastroom (voortgezet speciaal onderwijs) van Stichting MosaLira komt een nieuw schoolgebouw naast de nieuwbouw van de nieuwe school voor vmbo-havo. Voor het Novo College is in het plan tijdelijke huisvesting voorzien. 

  

Wat staat er in het huisvestingsplan over alle scholen?

Op de volgende locaties worden gebouwen voor onze scholen gerealiseerd (de bouwperiode en beoogde opleverdatum zijn per locatie weergeven):

  • 2025-2028 | Nieuwbouw op het terrein aan de Oude Molenweg voor het Porta Mosana College.
  • 2025-2028 | Nieuwbouw op het terrein aan de Eenhoornsingel voor het Sint-Maartenscollege.
  • 2028-2031 | Nieuwbouw op het terrein aan van de Bemelerweg en Bemelergrubbe voor de nieuwe school voor vmbo-havo en het voortgezet speciaal onderwijs. De nieuwe school ontstaat doordat het VMBO Maastricht en het Bonnefanten College samengaan.
  • 2027-2029 | Uitbreiding en verbetering van het gebouw aan de Nijverheidsweg voor het Bernard Lievegoed College.
  • 2025-2027 | Aanpassing van twee bestaande gebouwen voor het Novo Het gebouw van de Nutsschool (Regentesselaan) het gebouw van de Emile Weslyschool (Beeldsnijdersdreef).

In dit huisvestingsplan is geen wijziging in de huisvesting voor Terra Nigra Praktijkonderwijs opgenomen. Terra Nigra blijft de komende jaren in het huidige gebouw op de huidige locatie.  

 

Wat gaat er nu gebeuren?

  • Aan de medezeggenschapsraden van de scholen vragen we advies over het huisvestingsplan. Zij brengen het advies uiterlijk begin februari 2025 uit.
  • Daarna wordt het plan besproken in de gemeenteraad. De gemeenteraad besluit definitief over de huisvesting en stelt bij een positief besluit geld beschikbaar voor de bouw van de scholen. Dit besluit staat gepland in februari 2025.

 

Meer informatie
Het hele huisvestingsplan (IHP VO) staat op de website van gemeente Maastricht.
Lees ook het persbericht van de gemeente.

 

Relevante artikelen

Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs

uitstekend onderwijs

>23500

leerlingen

> 30

locaties

> 2900

medewerkers